La regidoria de Medi ambient de l'Ajuntament d'Elda ha programat vuit rutes dins de la campanya 'Gaudeix els nostres paratges'

La regidoria de Medi ambient ha programat huit rutes per a aquesta tardor dins de la campanya “Gaudeix els nostres paratges”, en col·laboració amb amb diverses entitats com la Societat Valenciana d'Ornitologia i l'Associació Amigos del Castillo, que s'encarregarà de guiar diverses d'aquestes excursions.

L'edil Pilar Calpena ha explicat que aquesta iniciativa tracta de “donar a conèixer el patrimoni paisajistic d'Elda sí com donar difusió a la biodiversitat”.

La campanya s'inicia divendres, 6 d'octubre, amb la “Nit de les Ratapinyades”, una una activitat de presentació de la biologia, ecologia i reconeixement dels quiròpters amb posterior eixida pràctica per a l'escolta de ratapinyades amb detector d'ultrasons pels jardins del Vinalopó. 

-El diumenge, 22 d'octubre:, hi haurà una ruta senderista al paratge del Chorrillo amb la visita a fàbrica de la llum i altres llocs d'interès patrimonial de la zona. Amb eixida a les 8,30 h. des de l'aparcament del jaciment Monastil i a càrrec de l'associació Amigos del Castillo d'Elda.

-Una setmana després, el diumenge 29 d'octubre, hi haurà una trobada senderista amb una ruta per la Lobera, Peñas de Marín i Cámara. Uns 15 Qm de recorregut per sendes i camins, amb eixida a les 8,30 h. des del parc de San Crispín. Els organitzadors adverteixen que, en aquest cas, a causa del traçat i la distància recorreguda, té dificultat mitjana.

-En el mes de novembre les rutes comencen el dia 11 amb una volta a Bolón a la llum de la lluna i observació del cel de tardor. Una ruta senderista nocturna en la qual es podran veure les constel·lacions d'aquesta època de l'any.

-El diumenge 12 de novembre, hi haurà una excursió als Alticos del Gordo, visitant la casa de Lamberto Amat i la Cisterna dels Alticos. També es passarà per l'Azud de la Finca del Conill i el Caserio de les Julianas, per a tornar pel PRCV-25.

-El 19 de novembre, s'ha organitzat una Geo-Ruta amb el nom de “Hace 200 millones de años en el Pocico Alonso…”, en la qual s'explicarà la geodiversitat d'aquesta zona i com les roques, minerals, fòssils i altres formacions han condicionat la nostra vida.

-I el diumenge 26 de novembre, ruta senderista La Toscana – Pocico Alonso, des de l'ermita dels Dolors cap al Caserio de les Julianas i antic Abrevadero-Safareig. Eixida a les 8.30 h. des de l'ermita de las Cañadas, a càrrec de l'associació Amigos del Castillo d'Elda

-I al desembre el programa conclou el 3 de desembre, amb la ruta botànica per la Lobera, on es descobrirà la varietat de vegetació que alberga aquesta zona poc coneguda d'Elda.

Totes les rutes són gratuïtes i sense inscripció prèvia. La regidoria recomana botes i roba de senderisme adequada a la climatologia, aigua i menjar.

Igual que en edicions anteriors, l'organització convida els participants a traure fotos d'aquests espais naturals, enviar-les després al mail fotoparajes@elda.es on podran ser seleccionades per al calendari de 2018 que elaborarà la regidoria de Medi ambient.