El primer 9 d’Octubre després de la inauguració de l’Espai Joan Fuster de Sueca

La festivitat del poble valencià ha estat marcada, enguany, per l’obertura de l’Espai Joan Fuster en aquest 2017 i la commemoració del 25é aniversari de la mort de l’intel·lectual de Sueca

Centenars de persones han participat dels diferents actes oficials que s’han organitzat a la capital de la Ribera Baixa per commemorar la festivitat del 9 d‘Octubre.

La festa arrencava al matí, poc després de les 11 hores, amb una cercavila des de la Plaça de l’Ajuntament a l’Espai Joan Fuster. La recent inauguració d’aquesta instal·lació cultural llargament esperada ha marcat els actes oficials de la celebració, que han començat amb la intervenció del director de l’Espai Joan Fuster, Salvador Ortells Miralles. “No hem d’oblidar que, cada 10 d’octubre, passades les celebracions, l’Espai Joan Fuster tornava sistemàticament al silenci més absolut. D’aquells actes, només en quedava un ressò llunyà, una remor de fons que havia d’esperar, amb algunes poques excepcions, tot un any per a fer-se escoltar de nou. Justament 25 anys després de la mort de Joan Fuster, aquest Espai ja no romandrà més en silenci” ha afirmat.

Tot seguit, la suecana Mila Meseguer, activista en diferents col·lectius cívics i defensora de la nostra llengua i cultura, ha estat l’encarregada de llegir el manifest del Correllengua 2017, marcat per la reivindicació d’un major suport a la nostra cultura, la necessitat d’un finançament just i d’una major garantia dels drets lingüístics dels valencians, entre moltes d’altres.

Després, el claustre de l’Espai Joan Fuster s’ha omplert de danses i de la música del tabal i la dolçaina de la mà del Grup de Danses l’Almogàver i l’Associació Cultural La Xala que han interpretat el Bolero de Castelló. I per finalitzar aquesta primera part de la festa, la Muixeranga de Sueca ha alçat una torre humana ajudada pel públic al ritme dels repics i el ressò del tabal i la dolçaina de l’Associació Cultural Tabalaina.

La celebració de la festivitat de tots els valencians ha continuat, com cada any, amb l’homenatge a Joan Fuster, als peus del monument que hi ha instal·lat en la seua memòria a la Plaça de l’Ajuntament de Sueca. Allà, en primer lloc, el director honorífic i assessor extraordinari de l’Espai Joan Fuster, Francesc Pérez Moragón, ha estat l’encarregat de realitzar la lloança a l’escriptor i assagista suecà, que s’ha centrat també, en bona part, en l’obertura de l’Espai Joan Fuster i en la celebració del 25é aniversari de la mort de l’intel·lectual de Sueca. “Del vint-i-cinqué aniversari de la mort de Fuster queda un focus d'irradiació cultural de gran potència, perceptible des de totes les bandes i llançat cap als temps que vindran. Així, en realitat, ara no es clausura res, sinó que s'obren moltes possibilitats, sòlidament i sobre bases fermes. De poques commemoracions semblants es podria dir el mateix. Cal que tots ens en felicitem.” ha apuntat. A continuació ha tingut lloc l’ofrena floral de les entitats cíviques al monument de Fuster.

Tot seguit, la festa s’ha traslladat al mateix Ajuntament de Sueca. A un saló de plens de l’Ajuntament, ple de gom a gom, s’ha fet l’entrega dels guardons i diplomes als alumnes guanyadors del XIX concurs de dibuix per a escolars “Jaume I i el 9 d’Octubre” organitzat per l’Ajuntament de Sueca. L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit i el regidor d’Educació, Vicent Baldoví, han estat els encarregats de fer l’entrega dels guardons als alumnes, acompanyats d’altres regidors de la corporació municipal.

La festa ha acabat al migdia amb la baixada del penó de la conquesta i amb les actuacions, novament, de La Muixeranga de Sueca, l’Associació Cultural Tabalaina, El Grup de Danses l’Almogàver i l’Associació Cultural La Xala.