La Biblioteca Universitària de Vila-real es consolida com a centre de referència del coneixement

La Biblioteca Universitària del Coneixement (BUC) de Vila-real s'ha consolidat en els últims com un centre de referència del coneixement i un “contenidor de talent”, amb l'obertura de cinc seus universitàries i l'organització cada any de vora un centenar d'activitats relacionades amb la formació, la ciència i la innovació i el coneixement. La regidora d'Educació, Mónica Mañas, ha fet balanç de l'activitat a la BUC, que allotja a les seues dues plantes i 2.700 metres quadrats les càtedres d'Innovació Ceràmica i Mediació Policial i seu de la Plana de l’UJI, el centre de referència provincial de la UOC i una oficina de la UNED. A aquestes dependències se sumen la Biblioteca Infantil, sales d'estudi i aules per a reunions.

“Quan l'equip de govern actual va arribar a l'Ajuntament en 2011, aquest edifici no era més que un enorme i caríssim contenidor buit de contingut, una Biblioteca sense llibres per la qual Vila-real va arribar a ser fins i tot motiu de burla nacional.

Hui, és un autèntic contenidor de coneixement i de talent i així ho demostren les dades del balanç d'aquests últims anys”, detalla Mañas. A aquest balanç d'activitat se suma l'econòmic: “L'edifici de la BUC va costar més de quatre milions d'euros, sobre la base d'un conveni amb la Generalitat que el Consell del PP va decidir unilateralment postergar quasi sine die, obligant-nos a acudir fins i tot als tribunals, que ens van donar la raó. Afortunadament, la nova Generalitat de Ximo Puig ha complit amb els vila-realencs i ha pagat els 1,7 milions d'euros que el PP va deixar de deute per la BUC”, puntualitza.

Entre les dependències de la BUC, completament accessibles i equipades amb wifi, destaquen la sala d'estudis amb 75 places distribuïdes en 12 taules, una xicoteta zona per a exposicions, una aula amb 12 ordinadors d'ús públic –tres d'ells equipats amb lector de DNI electrònic- i una altra aula de nova creació amb una vintena d'ordinadors, en la qual s'imparteixen els mòduls d'especialització de l'Aula Mentor. Aquest mateix espai, avança la regidora, albergarà a partir de la tardor nous cursos de formació per a facilitar l'ús de les noves tecnologies en el dia a dia i afavorir la utilització de l’app i de l'Administració electrònica a tots els ciutadans. La seu de la Regidoria d'Educació, un punt d'informació i matrícula de l’EOI, la sala Na Violant per a la celebració de reunions i seminaris, una sala de premsa i conferències amb 45 cadires i un espai diàfan de 175 metres quadrats per a l'organització de jornades, congressos i activitats de tot tipus, a més dels despatxos i seus universitàries, completen l'equipament de la BUC, on recentment s'ha habilitat també un àrea de Bookcrossing per a l'intercanvi de llibres que s'ampliarà pròximament amb punts de llibres al centre de salut de Cariñena i als parcs, amb la col·laboració de les AMPA.

“És un edifici per a la transferència del coneixement, en la línia de la nostra marca de Ciutat de la Ciència i la Innovació, gràcies a les cinc seus universitàries amb les quals comptem; un espai per a la formació, emmarcat en el nostre projecte de Ciutat Educadora; i també un punt de referència de la marca Ciutat de Congressos, que ha acollit la celebració de congressos i seminaris de tot tipus”, argumenta Mañas. “Però sobretot”, puntualitza, “és un edifici obert a tota la societat civil, a estudiants, associacions i entitats, que poden fer ús de les instal·lacions per als seus tallers, jornades o reunions, a més d'un espai en el qual formalitzar tràmits de tot tipus, amb el suport del personal del punt d'informació”. “Un espai de referència amb el qual seguim avançant i acostant el coneixement a tota la ciutadania”, conclou.